top of page

Tyylikkään tarjoilun salaisuudet: 5 vinkkiä, jotka tekevät tilaisuudestasi astetta laadukkaamman!

Pienillä yksityiskohdilla on suuri merkitys - Täydennä juhlakokemusta näillä viidellä tarjoiluvinkillä.


On tärkeää muistaa, että ruokailuelämys ja erilaiset tilaisuudet muodostuvat monesta eri tekijästä, joista yksi tärkeimmistä on tarjoilu. Hyvin tarjoiltu ruoka ja juoma saavat aistit heräämään ja luovat tunnelmaa juhlaan. Tässä blogitekstissä esittelemme kuusi erilaista vinkkiä tarjoiluun, jotka auttavat sinua luomaan ikimuistoisen tilaisuuden. Vinkkiemme joukosta löydät muun muassa ohjeet alkumaljan tarjoiluun, viinipullon avaamiseen ja buffetpöydän asetteluun. Lue eteenpäin ja inspiroidu!


 

1. Alkumalja


Tervetuliaismaljan tarjoiluun kuuluu usein kuohuviinin tai samppanjan tarjoaminen tarjottimelta.


On tärkeää täyttää tarjotin symmetrisesti, jotta lasien määrä on helppo laskea. Hyvä tapa on asettaa 16 lasia tarjottimelle, kuten kuvassa näkyy. Mikäli tarjolla on alkoholiton vaihtoehto aseta siitä esimerkiksi kaksi lasia keskimmäisen rivin päätyyn. Tärkeintä on, että tiedät mitkä juomat ovat mitä.

 • Jos vieraita on tulossa paljon, voit kaataa lasit puoliksi täyteen 5-10 min ennen heidän arvioitua saapumisaikaansa. Kun vieraat saapuvat, voit täyttää lasit tuoreilla kuplilla.

 • Aseta kämmen tarjottimen alle ja vedä se kädelle. Pidä huoli, että ote on tukeva ja että lasit eivät kaadu.

 • Hymyile ja tarjoile!

 

2. Buffetpöydän kokoaminen


Buffet-tyyppinen tarjoilu on helppo toteuttaa myös kotona. Buffetpöydän kanssa voi olla luova, mutta tässä on muutama helppo vinkki, joiden avulla saat buffetpöydästä kauniin ja toimivan. 1. Aseta lautaset ja aterimet buffetpöydän alkuun, jos ne eivät kuulu ruokapöydän kattaukseen.

 2. Tarkasta ruokalista ja määritä missä järjestyksessä ruuat laitetaan pöytään.

 3. Merkitse erityisruokavaliot ja tiedosta missä on mitäkin.

 4. Jos buffetpöytä on kaksipuolinen, molempien puolien tulee olla identtiset.

 5. Valitse sopivat ruokailuvälineet, kuten haarukat, veitset ja lusikat.

 6. Seuraa buffetpöytää ruokailun aikana ja vaihda astiat, kun niissä on enää noin viidesosa jäljellä tai ruoka näyttää vanhentuneelta.

 7. Käsittele ruokaa hygieenisesti, ja pidä ruuat kuumana tai kylmänä tarpeen mukaan.

Näiden vinkkien avulla luot houkuttelevan ja toimivan buffetpöydän kotona. Tämän tyyppinen tarjoilu on loistava tapa tarjoilla ruokaa ja tekee tilaisuudesta hieman astetta ylellisemmän.

 

3. Juomatarjoilu


Juomien tarjoileminen ei ole rakettitiedettä - tärkeintä on, että asiakas saa tarpeeksi juomaa lasiinsa, oli kyseessä sitten vesi, viini, konjakki tai olut. On kuitenkin monta asiaa, jotka tulee hallita, jotta juomien tarjoilu toimii ongelmitta.


 • Shamppanja ja kuohuviini tarjoillaan korkeisiin ja kapeisiin kuohuviinilaseihin. On tärkeää, että juomaa on kunnolla viilennetty ennen tarjoilua. Kaada varovasti, ettei juoma kuohu lasin yli. Yksi pullo kuohuvaa riittää noin 6-8 lasiin.

 • Viinitarjoilu: kaada viini aina lasin paksuimpaan osaan asti ja pidä etiketti kohdistettuna asiakasta kohti. Valkoviini tarjoillaan aina kylmänä alkupalan kanssa ja punaviini huoneenlämpöisenä pääruoan ohessa, mikäli muuta ei ole ennalta sovittu. Kaadat oikeaoppisesti viiniä, kun pidät tukevasti pullon pohjasta kiinni yhdellä kädellä. Pisaroiden välttämiseksi voit kääntää pulloa vastapäivään nostaessa sen pois lasilta.

 • Liköörille on omat lasinsa. Juomasta riippuen, se voi olla korkea ja leveä tai matala ja kurvikas. Tärkeintä on, että tarjoilet juomaa oikean määrän, n 4cl. Tavallisimmat liköörit, joita yleensä tarjoillaan ovat Campari, Baileys ja Limoncello.

 • Myös konjakille on oma lasinsa. Lasi on matala ja paksu alaosasta. Konjakkilasiin tarjoillaan 4 cl juomaa. Hyvä sääntö on, että lasi tulisi pystyä laittaa makuuasentoon ilman, että juoma valuu lasista ulos.

 

4. Viinipullon avaaminen


Viiniä nautiskellaan useasti pääruokien yhteydessä tai ihan vain nautiskelujuomana. Viini valitaan usein sen kanssa nautittavasta ruoasta riippuen, kuitenkin ottaen huomioon omat makumieltymykset. Viinipullojen korkit vaihtelevat paljon, mutta korkkiruuvilla avattavat korkit ovat yleisiä. Tässä nopea ohje siihen, miten avaat viinipullon:


 • Käytä korkkiruuvin pientä veistä leikatessasi pullon suojafoliota pois. Aloita pullon huulen alapuolelta.

 • Avaa korkkiruuvi ja aseta terä keskelle korkkia. Paina hiukan. Aloita ruuvaaminen myötäpäivää, kunnes vain yksi kierre ruuvista on näkyvillä.

 • Aseta pullontuen ensimmäinen osa pullon reunaa vasten. Nosta kahvaa ylöspäin ja aseta sen jälkeen toinen pullontuen osa pullon reunaa vasten. Nosta uudestaan, jolloin korkin pitäisi nousta pullosta.

 • Avataksesi pullon saatat joutua vielä kerran vetämään ylöspäin. Kierrä korkki pois korkkiruuvista.

 

5. Oikeaoppinen ruokapöydän kattaus


Tiedätkö miten pöytä katetaan oikeaoppiseksi, ja miksi sen on tärkeää olla symmetrinen?

Hyvin katettu pöytä antaa ammattimaisen vaikutelman. On tärkeää, että pöydästä tulee siisti ja symmetrinen. Kattauksen tulee puhutella silmää, olla oikeaoppisesti tehty, ja sen tulee olla käytännöllinen. On erittäin tärkeää että kaikki kattavat samalla tavalla, sillä näin syntyy hieno ja näyttävä kokonaisuus ja näin kattauksesta saa myös kauniita kuvia.


 • Kattaus on hyvä aloittaa yhdellä malliesimerkillä yhden istumapaikan eteen. Vastakkaiset paikat tulee kattaa peilikuvina toisistaan niin, että lautaset ovat tarkalleen vastakkain.

 • Lautanen tulee olla keskellä kattausta ja se asetetaan suoraan tuolin eteen enintään 3 cm päähän pöydän reunasta.

 • Lasit asetellaan oikealta vasemmalle suorassa linjassa siinä järjestyksessä, jossa niitä käytetään. Vesilasi tulee ulommaiseksi oikealle, sitten katetaan ensimmäiselle kattaukselle tarkoitettu viinilasi, sen jälkeen toiselle kattaukselle tarkoitettu viinilasi, jne. Mikäli kattaukseen kuuluu snapsit, asetetaan snapsilasit vesilasin vasemmalle puolelle. Jos kattaukseen kuuluu pelkästään viinit, asetetaan punaviinilasi lautasen yläpuolelle, keskelle.

 • Aterimet asetetaan ulkoa sisäänpäin siinä järjestyksessä, jossa niitä käytetään. Veitset laitetaan oikealle puolelle niin, että terävä puoli osoittaa sisään päin, kohti lautasta. Haarukat asetetaan lautasen vasemmalle puolelle. Lusikka tulee oikealle, ulommaiseksi veitsistä. Jälkiruokavälineet, lusikka ja haarukka, asetetaan lautaen ylle, lusikka ylimmäiseksi.

 • Asetin (lautanen leivälle) sijoitetaan haarukoiden vasemmalle puolelle pienen voivetsen kera. Servetti asetetaan joko koko kattauksen vasemmalle puolelle tai suoraan lautasen päälle. Miten servetti taitetaan, kerrotaan itse tilaisuudessa.
Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua täydentämään ruokailukokemusta ja luomaan ikimuistoisen tilaisuuden, joka jää vieraiden mieleen pitkään. Muista, että pienillä yksityiskohdilla on suuri merkitys, joten anna luovuutesi näkyä ja ole rohkea kokeilemaan uusia tapoja tarjoiluun. Toivomme, että näiden vinkkien avulla onnistut luomaan unohtumattoman juhlan!


227 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page