top of page

Unohtumattomien kokemusten luominen vaatii osaamista -näin meillä syntyy ammattimaisia tarjoilijoita

Eräs CaterMaten tärkeimmistä arvoista on, että “Unohtumattomien kokemusten luominen vaatii osaamista”. Varmistaaksemme arvon toteutumisen toiminnassamme ja erottuaksemme kilpailijoista, olemme luoneet sisäisen koulutuksen, joka takaa työntekijöille kaikki tarvittavat valmiudet tarjoilijan työtä varten. Kaikki aloittavat tarjoilijamme käyvät läpi koulutusprosessimme, jossa he oppivat tarjoilemaan aitoon CaterMate-tyyliin. Kokeneempia työnhakijoita varten olemme räätälöineet perehdytysohjelman, joka varmistaa laadun tason. Sen lisäksi ylläpidämme etiketin taitamisen ja osaamisen kehittymistä jatkuvan palautteen sekä jatkokoulutuksiemme avulla. Meillä opitut tarjoilutaidot sisältävät fyysistä- ja psyykkistä osaamista, joista on hyötyä koko elämän ajan, sekä töissä, että sen ulkopuolella.
Tarjoamamme koulutus on kolmiosainen prosessi, jossa tulevat tarjoilijamme suoriutuu koulutusmateriaalista, sekä itsenäisesti, että myös muiden työntekijöiden kanssa. Ensimmäinen vaihe on ennakkomateriaalin lukeminen. Sen avulla työntekijät pääsevät tarkemmin tutustumaan CaterMateen yrityksenä, sekä pääsevät ensimmäistä kertaa perehtymään tarjoilun perusteihin. Ennakkomateriaali sisältää paljon teoriaa siitä kuinka etikettiä kuuluu noudattaa, sekä mitä kaikkea tarjoilutyössä on hyvä osata. Koulutuksen toinen vaihe on fyysinen koulutus. Paikan päällä järjestetyssä koulutuksessa käydään yhdessä läpi ennakkomateriaalia ja sen ongelmakohtia. Sen jälkeen keskitymme “tarjoilijan psykologiaan” eli kuinka yksinkertaisilla eleillä ja tarkalla käytöksellä annamme itsevarman ja ammattitaitoisen tarjoilijan kuvan tapahtumien vieraille. Lopuksi tulevat tarjoilijat pääsevät tarkemmin tutustumaan catering-alaan harjoitellen varsinaisten keikkatyökalujen avulla käytännön ympäristössä, joka vastaa normaalia työkeikkaa tai tapahtumaa. Fyysisen koulutuksen tarkoituksena on osaamisen, sekä itsevarman asenteen varmistaminen ensimmäistä keikkaa varten.


Viimeinen, eli kolmas, osa koulutusta on ensimmäiset keikat, jossa tarjoilija pääsee työskentelemään kokeneempien tarjoilijoiden kanssa. CaterMatella kokemattomampi tarjoilija ei ikinä joudu yksin keikalle, vaan tarkoitus on antaa tilaa kasvaa ja oppia kokeneemmilta työntekijöiltä, jotka sparraavat ja opettavat keikan kuluessa. Koska CaterMate rekrytoi uusia tarjoilijoita jatkuvasti sekä Helsingistä, Turusta että Tampereella, koulutuksia järjestetään säännöllisesti kaikissa kaupungeissa.Miltä fyysinen koulutus näytti tulevan tarjoilijan silmin?


CaterMaten tarjoilijakoulutus oli ensimmäisiä asioita, joita pääsin tekemään saatuani työn CaterMaten markkinointikoordinaattorina kesän alussa. Koska CaterMate on matalahierarkinen yritys, on tärkeää, että operatiivinen tiimi tietää, mitä keikoilla tapahtuu, ja miten siellä toimitaan oikein. Kyseisessä koulutuksessa, jonka itse suoritin, oli mukana uusia työntekijöitä, jotka ovat erityisesti rekrytoitu CaterMatelle kesätyöhön Bodomin kartanon -tiimiin. Kyseinen tiimi työskentelisi tulevan kesän ja syksyn Bodomin kartanolla, sekä saisi valmiudet toimia tarjoilijoina muilla keikoilla. Koulutus järjestettiin yhteistyökumppanimme BC-Cateringin tiloissa Helsingissä, jolloin käytössämme oli tarjoiluun tarkoitetut parhaat mahdolliset välineet.

Tilaisuus alkoi esittelykierroksella, jossa tarjoilijat pääsivät lyhyesti tutustumaan toisiinsa. Sen jälkeen saimme lyhyen esitelmän CaterMatesta yrityksenä, sekä läpikäynnin päivän tapahtumista. Tämän jälkeen menimme asiaan. Teoriaosuuden aikana kävimme läpi oikeaoppisen ja etiketin mukaisen pukeutuminen keikoilla sekä, millaiselta keikan aikataulut yleensä näyttävät. Seuraavassa osuudessa myös koulutukseen osallistuvat pääsivät keskustelemaan, kun vuorossa oli hyvän asiakaspalvelun piirteet -interaktiivinen tehtävä. Tehtävän tarkoituksena oli kertoa, miten itse kokee oleelliseksi hyvässä asiakaspalvelussa, sekä heijastaa vastausta omiin kokemuksiin. Skarpit uudet tarjoilijamme osasivat kaikki nostaa esille oikeita asioita. Vastauksista saimme kuulla, miten hyvä asiakaspalvelija on oma-aloitteinen, aina askeleen edellä aikataulua, hän on ystävällinen, hänellä on positiivinen asenne ja reipas mieli. Keskustelun jälkeen kävimme läpi lopun teorian tarjoilutyöhön liittyen ja tutustuimme muun muassa oikeaoppiseen kattaukseen. Myös se oli jotain, jota pääsimme itse harjoittelemaan tauon jälkeen seuraavassa koulutuksen vaiheessa: työvuoron simuloinnissa.


Työvuoron simulointi

Työvuoron simuloinnin ajaksi koko tiimi jaettiin kahteen. Pienryhmissä asiat olisi helpompi käydä läpi. Kuten mainitsin jo aikaisemmin, kävimme juurikin läpi muun muassa oikeaoppisen kattauksen, joka osoittautui mielestäni melkoiseksi pilkunviilaamiseksi. Kuitenkin lopuksi, kun astioiden oikean järjestyksen oppi, oli se melko helppoa hommaa. Symmetrinen ja oikein tehty kattaus on tärkeää, sillä varsinkin kuvia ottaessa (esimerkiksi häissä) yhdenkin lasin väärä paikka näkyy selkeästi. Harjoittelimme luonnollisesti myös astioiden blokkaamista, josta syntyi nopeasti kilpailu. Voittajaksi valikoitui se tarjoilija, joka sai eniten lautasia mahtumaan vasempaan käteen, samalla kun kävelimme paikasta toiseen.

Varmasti jännittävin hetki koulutuksessa minulle henkilökohtaisesti oli, kun harjoittelimme täyden tarjottimen kantamista, sekä kuohuviini- ja viinipullon avaamista. Vaikka tarjotin painoi aluksi, siihen tottui nopeasti, ja kantamisesta tuli luonnollista kaikille. Kuohuviinipullon avaaminen oli jotain, jota pääsin kokeilemaan ensimmäistä kertaa eläessäni. Oikean tekniikan opittua, tämäkin homma sujui helposti! Simuloinnin loppuosassa opettelimme, miten kahvipöytä katetaan sekä, miten buffet-astioita ja -välineitä käytetään.

Kun työvuoron simulointi oli kokonaisuudessa ohi, kävimme vielä läpi esimerkki keikan. Tilaisuuden päätteeksi tulevat tarjoilijat kävivät läpi työsopimukset, sekä muita käytännön asioita. Tämän jälkeen uudet työntekijät pääsivät lähtemään kotiin pienien goodiebagien kera.

Kuten mainitsin, tämä kyseinen koulutusporukka oli menossa samaan paikkaan kesätyöhön, Bodomin kartanolle, joten koulutus oli erinomainen tilaisuus tutustua tuleviin työkavereihin. Vaikka koulutuksessa pääroolissa on tarjoilutaitojen ja etiketin oppiminen, on se myös loistava mahdollisuus tutustua uusiin työkavereihin, sekä oppia työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa. Asenne tarjoilutyötä kohtaan parantuu merkittävästi, kun pohjalla on kattava koulutus, kivat työkaverit sekä itsevarma asenne. Jokainen keikka itsessään on oppimistuokio ja useiden sellaisten lopputuloksena syntyy asiantuntevia tarjoilijoita, jotka luovat unohtumattomia kokemuksia asiakkaillemme.
127 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page