Starta eget – "det är bara att våga"

Päivitetty: 18. joulu 2019


Om man tror på sin idé och brinner för den, så är det bara att sätta i gång! Det säger företagarna Alexander Silén och Ronny Eriksson på fest- och serveringstjänsten Catermate.


Catermate grundades för två år sedan av Hankenstuderandena Alexander Silén, Anton Vuorinenoch Axel Hartwall. Sedan årsskiftet är också Ronny Eriksson med i bolaget. Företaget hyr ut servitörer till olika evenemang, som privata fester, små middagar och studentfester, men också till företagsevenemang av olika storlek. Catermate kan också fungera som "underleverantör" till en cateringtjänst.


Idén föddes 2015 när killarna serverade på en bekants studentfest.


– En av gästerna kom fram och frågade intresserad vilka vi var. Då började vi fundera på om vi kunde fortsätta verksamheten i någon form.


Trots att det finns cateringtjänster av olika slag så finns det enligt Silén inga företag i Helsingforsregionen som enbart fokuserar på servering och som i första hand riktar sig till privatkunder och hemmafester. Bemanningsföretag kan erbjuda serveringspersonal, men då är målgruppen oftast större evenemang.


– Vi vill ge en känsla av att det är grannens pojkar och flickor som serverar, säger Silén för att beskriva företagets image.


Men att starta företaget gick inte i en handvändning, först gjordes ett noggrant förarbete.


– Vi diskuterade säkert i ett år tillsammans och funderade mycket på vilka fördelar vi har och vad vi kan göra bättre än andra.


Rätt attityd viktigast


I dag ingår ungefär 45 servitörer i företagets nätverk, samtliga svensktalande. Rekryteringen har i stor utsträckning skett via kompisar och deras kompisar.


– Så småningom har folk börjat ta kontakt och höra sig för efter jobb. Vi kollar vilka som passar, som är bra och lojala. I finlandssvenska kretsar där alla känner alla är det lätt att handplocka folk.


Enligt Silén och Eriksson är rätt attityd det viktigaste hos dem som anställs, först därefter kommer färdigheterna, eftersom färdigheter går att lära ut.


– Attityden och lagandan är viktig när arbetsdagarna kan dra ut till småtimmarna.

Till privatkunder har Catermate profilerat sig som ett finlandssvenskt företag, men till företagskunder är det här mindre viktigt, även om språkkunskaper är en fördel också där.


I fjol hade företaget cirka 180 uppdrag. Fredagar och lördagar är livligast. Företagets mål är att växa, men exakt i vilken riktning är fortfarande öppet.

– Med den profil vi har i dag finns det en gräns för hur mycket vi kan växa. Men vi har funderat på möjligheten att grunda dotterbolag med lite annan inriktning och målgrupp, men fortfarande hålla kvar attityden, säger Eriksson.


Catermate har valt att växa långsamt. Enligt Silén måste tillväxten vara på en hållbar nivå för att kvaliteten inte ska lida. Företagets fasta kostnader är små, vilket minimerar riskerna.


– Det är bra, särskilt så länge vi studerar.


Vad ger ni för råd till andra unga som funderar på att starta företag?


– Att bara våga. Om man tror på sin idé och brinner för den så är det bara att sätta i gång. Ta reda på saker och tala med människor, säger Eriksson.


Enligt Silén tror många att man måste komma med någonting jätteinnovativt och radikalt för att grunda ett företag.


– Men man behöver inte uppfinna hjulet på nytt, det räcker med att ha en idé om hur man kan göra en sak bättre.


Enligt killarna är det viktigt att göra en noggrann planering och marknadsundersökning, så att man är väl förberedd. Om den visar att idén inte håller, så är det bara att överge den och välja någonting annat i stället, även om man lagt ner mycket tid på planeringen. Dessutom är det viktigt att ha ett tydligt fokus – även om det är möjligt att konceptet ändras under resans gång.


Källa: HBL 24.5.2018 https://www.hbl.fi/artikel/starta-eget-det-ar-bara-att-vaga/

51 katselukertaa0 kommenttia